dinsdag 13 juni 2023

Algarve: natuurreservaat Sapal de Castro Marim e Vila Real de Santo António


De Guadianarivier, die we inmiddels op veel verschillende plaatsen hadden gezien in de Vale do Guadiana, vormt op het laatste traject de grens tussen Portugal en Spanje voor hij in zee uitmondt. In dat laatste stukje laagvlakte vertakt de rivier zich in vele kanaaltjes en stroompjes. Door wisselende waterhoogten onder voortdurende invloed van eb en vloed enerzijds en in wisselende seizoenen door regenval anderzijds, is een rijk geschakeerd moerasachtig landschap ontstaan. De kreken, de zoutwatermoerassen, de zoutpannen en de tijdelijke lagunes vormen het natuurreservaat Sapal de Castro Marim e Vila Real de Santo António. Zij zijn de kraamkamer voor vele vissen, schaal-, schelp- en weekdieren. Veel vogelsoorten vinden er op hun beurt een rijke voedselbank en beschermde broed- en rustplaatsen. 



Er zijn verschillende wandelingen mogelijk in het gebied. Een informatiecentrum vonden wij ten noorden van Castro Marim -niet ver van de brug naar de Spaanse overzijde - en van daar hebben wij (korte) rondwandeling gemaakt. We zagen veel flamingo's, veel kluten en steltkluten, wat bergeenden en dwergsterns en enkele bontbekpleviertjes en een strandplevier. In de droogvallende modderbanken vonden veel krabbetjes een voedzame bodem en goede woonplekken in hun modderholletjes. Op de drogere delen zongen roodborsttapuiten het hoogste lied. Een foto-impressie.



In de verte hoog en droog Castro Marim.












De sierlijke steltkluut is de vogel die hier het meest voorkomt en ook het hele jaar blijft. We zagen op eilandjes of op de oevers langs de ondiepe kreken verschillende exemplaren broeden. Het water stond nu, in het voorjaar (28 april) al laag en hele delen van het moerasgebied begonnen al op te drogen. In de droogvallende poeltjes zagen we massa's krabbetjes. Een epauletoeverlibel poseerde kort voor me.







Omdat er niet zoveel verschillende vogels waren, besloten we het hierbij te laten en een volgende dag bij de zoutpannen van Tavira op vogelspeurtocht te gaan. Castro Marim hebben we niet meer bezocht, maar we zijn wel doorgereden naar Santo António. 

Websites:
en de beschrijving van een andere, grotere wandeling:
Een wandelgids met tal van mooie wandelingen met achtergrondinformatie:

Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten