dinsdag 20 juni 2017

Fietsen bij Santenay (Bourgogne)

Na een rustige start met overnachting in Luxemburg (Camping Mamer) kwamen we 15 juni in Santenay aan op Camping des Sources. Evenals eerdere jaren (bijvoorbeeld in 2013) vonden we het fijn om hier een paar dagen door te brengen voordat we verder naar het zuiden zouden gaan. Zelfs met onze 7-versnellingen fietsen kunnen wij in deze omgeving uit de voeten. Dit keer hebben we niet het fietspad naar Nolay of de weggetjes door de wijnheuvels genomen, maar hebben we langs het Canal du Centre gefietst. Vanuit Santenay kun je via de voie verte ofwel richting Chagny ofwel naar St Léger sur Dheune fietsen. Wij hebben beide gedaan. Nagenoeg vlak, heerlijk rustig en de passanten die we tegenkwamen lieten niet na te groeten. Lekker sfeertje en heerlijk weer, het begin van een bijzonder warme periode, zowel in Nederland als zuid-Europa. Onderweg hebben we veel roofvogels gezien, zowel buizerds als andere, ik denk rode wouw. Ze zweefden in groepjes her en der over de bosranden, het kanaal en de landerijen.




Tegenwoordig dient het kanaal vooral de pleziervaart, maar in vroeger tijden was het een belangrijke vaarweg voor het transport van allerlei goederen, vooral kolen en hout i.v.m. de mijnbouw in Montceau-les-Mine. De officiele opening vond plaats in 1793 en het was de eerste waterweg die de Loire met de Saone verbond. Over de gehele lengte overbrugt het een aanzienlijk hoogteverschil en er zijn dan ook maar liefst 61 schutsluizen. Op ons eerste traject van Santenay naar St Léger zijn we 3 of 4 sluizen gepasseerd en daar was het hoogteverschil goed te zien. Op de fiets merkten we daar niet zoveel van.
Hier en daar geven panelen informatie in de geografie, de flora en fauna en de historie, waardoor onze fietstocht nog een educatief tintje kreeg.



Het aardige van deze voie verte is dat het fietspad op waterniveau blijft en zo onder de verschillende bruggen en kruisende wegen doorgaat. We passeerden de afslag naar Cheilly les Maranges. De Maranges vallen net buiten de Cote d'Or, maar leveren dikwijls tegen wat vriendelijker prijzen uitstekende wijnen. Daar gingen we nu evenwel aan voorbij.



Een oude boerderij bij een klein sluisje in een klein riviertje, waarschijnlijk de Dheune.


Wat nu het fietspad is was in tijden, dat er nog van trekschuiten gebruik gemaakt werd, het jaagpad. In de loop van de tijd zijn kanaal en sluizen verbreed om deze geschikt te maken voor de nieuwere, grotere schepen.


Links van het kanaal glooiden de heuvels met schapenweiden en wijnbouw, rechts van ons - iets lager gelegen - bleef het land vlakker met de wijnhellingen op enige afstand.






Zoals gezegd: het fietspad was nagenoeg vlak, maar bij de verschillende sluisjes op dit traject, konden we het hoogteverschil goed zien en op de terugweg voelde het fietsen ook gemakkelijker.
Altijd prettig, als dat op de terugweg is!







In St Léger hebben we bij de plaatselijke bakker een lekker broodje gekocht voordat we de terugweg over hetzelfde pad aanvaardden. Je kunt door de heuvels een prachtig rondje fietsen, maar daar zijn onze stadsfietsen niet zo geschikt voor.





Ook het traject naar Chagny is de moeite waard en we hebben dan ook bijzonder genoten van onze fietstochtjes.



De buitenwijken van Santenay en daarachter de Bourgogne heuvels.



Terug in Santenay, village fleuri; brug over Dheune.


Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten