In tegenstelling tot andere delen van Duitsland is de barok aan deze streken nagenoeg voorbijgegaan, waardoor nog zoveel van de oude gebouwen in deze vorm bewaard zijn gebleven - zo heb ik ergens gelezen.
Wij passeerden het Hütteschen Haus daterend uit 1565, nu een winkeltje en museum.
De Hochfürstliche Corveysche Hofapotheke is sinds 1695 de oudste apotheek van Höxter, maar in het bakstenen gebouw waar nu Wemmels Apothek in gevestigd is, herkenden we de periode rond 1900. Dat klopte aardig: het gebouw is van 1885.
Fraaie versieringen - veelal veelkleurig, kunstig houtsnijwerk - en stichtelijke spreuken, ronde torens en uitbouwen (Utluchten), het hoort allemaal bij de Weserrenaissance en in Höxter vinden we er vele voorbeelden van. Het meest gefotografeerde huis van de stad - Maison Dechanei (1561) - markeert de hoek van het marktplein, waar we bovendien aardige winkels, restaurants en de St. Nicolaikirche aantreffen.
De St. Nicolai parochie dateert uit 1200. Het oorspronkelijke kerkgebouw geraakte echter in een dermate deplorabele staat dat het in 1770 door een nieuw gebouw is vervangen, overigens wel in barokke stijl.
Het oude stadhuis. 1613 staat er boven een van de toegangsdeuren. Begin 17e eeuw is het oorspronkelijke gebouw uit 1250 verbouwd in Weserrenaissancestijl. De grote zaal is toegankelijk, de VVV is hierin gevestigd. Loop je hieraan voorbij dan kom je op de brug over de Weser, vanwaar je een mooi uitzicht over de rivier hebt.
Van hier achter het oude stadhuis om bereikten we een pleintje waar de hoge torens van het westwerk van de St Kiliani kerk naar de hemel reikten. Van de oorspronkelijk romaanse basiliekvorm (11e eeuw) zijn nog wel sporen terug te vinden, maar zijn in de loop der tijd heel wat veranderingen aangebracht. De torens hebben ten voorbeeld gestaan aan die van de abdij van Corvey. De kruisigingsgroep en de prachtig bewerkte kansel stammen uit de late 16e eeuw, het orgel is barok (1710). In september 2005 is er een grote gasexplosie geweest in een van de naburige huizen, waarbij enkele mensen om het leven zijn gekomen en velen gewond zijn geraakt. Enkele woningen waren volledig verwoest en ook het oude raadhuis en de kerk hebben schade opgelopen. Niet alleen de torens en buitenmuren van de kerk behoefden herstel, maar o.a. ook het nog onlangs gerestaureerde orgel. Een kort verslag en enkele foto's doen de gebeurtenissen uit de doeken.
Kerken zijn dikwijls interessant om te bezoeken vanwege de architectuur en kunsten en de historie die daarin besloten ligt. De verschillende kerken in Höxter staan daar letterlijk voor open.
Een reisprogramma van een Franse culturele reis in het Weserbergland geeft veel gedetailleerde informatie o.a. over Höxter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten