vrijdag 7 oktober 2022

La Fleche, stad in het Loiredal en aan de Loir.

Op zondag 28 augustus vertrokken we voor een paar weken na-zomeren in Frankrijk. We hadden dit keer voor het Loire-dal gekozen, eventueel via de Bourgogne terug. Haast kwam niet in onze vocabulaire voor en zo brachten we de eerste nacht door op de Sandaya camping in Maisons-Lafitte ten westen van Parijs. Prima camping, ook als uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad, maar daarvoor was het ons nu met goed 30° te warm. De stad La Flêche was ons eerste doel. La Flêche ligt in het departement Sarthe, grofweg tussen Le Mans en Angers aan de rivier de Loir. In 2016 hebben we hier een bijzonder prettige week doorgebracht en zowel aan de gemeentecamping La Route d'Or als aan de omgeving bewaarden we goede herinneringen. We vonden een fijne plek in de schaduw van de grote bomen achteraan op het terrein. We hebben genoten van de vele vogels, de welkome schaduw, de rust en het uitzicht op de rivier de Loir (niet de Loire!) met aan de overzijde het stadscentrum. 


La Flêche is een vriendelijke, maar geen bijzondere plaats. Gelegen in het dal van de Loir en de Loire is het evenwel een prima uitvalsbasis voor mooie fiets- en wandeltochten in een landelijke omgeving, terwijl het ook aan cultuur niet ontbreekt. Er zijn veel winkelvoorzieningen in deze plaats en iedere woensdagochtend is er de grote weekmarkt op de kaden van de Loir en het centrale Place de la Liberation. Wij zijn altijd gek op de producten die zo van de boer komen: de blozende tomaten en verse minikaasjes van de geit of de ronde reuzenkazen. De kop van het zwijn keek ons grijnzend aan en liet niets te raden over wat betreft de herkomst van enkele producten. 's Avonds genoten we gemakkelijk van een goed gevulde paëlla en eenmaal terug thuis konden we onze kleindochter verrassen met de leuke zelfgemaakte snuisterijen uit de Franse Loire-streek. Op zondag is er ook nog een kleinere levensmiddelenmarkt. Overal word je attent gemaakt op de dierentuin iets buiten de stad, maar die lieten we graag aan de (groot)ouders met kinderen over. Wel hebben wij opnieuw veel plezier beleefd aan verschillende fietsroutes. 8 jaar geleden deden we dat op onze stadstourfiets, dit keer ging het nog gemakkelijker met onze e-bikes.










Destijds hebben we het mooie kasteel en de tuinen (o.a. prachtige rozentuin) van Le Lude bezocht. 



Dat kunnen we iedereen aanbevelen. Bijzonder boeiend en indrukwekkend is nog een stapje verder terug in de tijd, niet ver van Le Lude: de gallo-romeinse archeologische site van Aubigné-Racan. 


Met nog geen uur rijden bevinden zich de stad en het kasteel van Saumur, waarvan we een mooie dagtocht hebben gemaakt. 


Deze uitstapjes deden we nu niet over. Wel zijn we weer een paar keer op de fiets gestapt en hebben we de stad en burcht van Angers verkend.

Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten