woensdag 26 oktober 2022

Loire: het kasteel van Chambord



Het kasteel van Chambord is het grootste kasteel in de Loire en na Versailles en Fontainebleau het grootste van Frankrijk. De torens op het dak stonden in de steigers voor restauratie, maar ondanks dat en van welke kant je het ook benadert: het is ontegenzeggelijk een zeer imposant bouwwerk. En dat was ook precies de bedoeling van Frans I: dit kasteel als architectonisch symbool van zijn macht. In tegenstelling tot het kasteel van Cheverny, dat we eerder bezochten, was Chambord dan ook niet bedoeld om in te gaan wonen, maar als jachtslot om vele gasten te ontvangen voor feesten en jachtfestijnen. In feite heeft Frans I er niet eens veel tijd doorgebracht. Hij was veel op reis in zijn land (nog niet het Frankrijk dat wij nu kennen) om zijn zaken te behartigen en relaties te onderhouden.  Het hele hof en de gehele hofhouding volgde hem op deze reizen. Om de kastelen voor een aangenaam verblijf te prepareren, ging de huishouding met de hele inrichting (meubels, wandtapijten, de keukenuitrusting en alles wat erbij hoorde) voor het koninklijk gezelschap uit.
Veel van de talloze kamers, waarvan er 60 te bezichtigen zijn, zijn dan ook leeg, omdat de hele inrichting weer meegenomen werd. 
De inboedel van latere vorsten, die hier verblijf hebben gehouden, is tijdens de Franse revolutie uit het kasteel meegenomen. 


Voor de architectuur en de geschiedenis van het kasteel en zijn eigenaars, verwijs ik naar de website van het kasteel zelf. Explore France geeft een aardige samenvatting van de voornaamste informatie. De website Dorpen in Frankrijk heeft weer een eigen benadering, die ik graag deel. Natuurlijk moet ik wel de bijzondere wenteltrap noemen, die (tot op zekere hoogte) aan Leonardo da Vinci wordt toegeschreven. Twee spiralen verbinden de verschillende verdiepingen van de donjon tot het dakterras. Natuurlijk hebben ook Rob en ik allebei een aparte trap genomen om elkaar even niet tegen te komen! Maar door de openingen konden we wel naar elkaar zwaaien. Op het dakterras kun je je van nabij vergapen aan de vele rijk versierde schoorstenen, torens en vensters en ook het uitzicht naar alle windstreken over de binnenhof, de tuinen en bossen van het kasteel. 









Het gewelfde cassetteplafond op de tweede verdieping vond ik ook heel fraai. Overal zag ik de gebeeldhouwde initiaal van François en zijn embleem de salamander. De vorst liet zich hiermee stevig gelden in het hele kasteel! 


In Chambord vind je ook schitterende wandtapijten vnl uit de 15e en 16e eeuw. Onderstaand een doek uit de op aanvraag van Frans I in Vlaanderen vervaardigde 24-delige Geschiedenis van Scipio - ossen en olifanten / Brussel ca. 1660 (zijde en wol). Wetenswaardigheid: in 1797 verbrand om de zilver- en gouddraden eruit te kunnen halen. Later opnieuw geweven, waarvan 8 delen in Chambord terug te vinden zijn.  



Het paleis is pas afgebouwd door Lodewijk XIV. De Zonnekoning heeft hier meermalen met zijn hofhouding verblijf gehouden. In de loop van de 18e eeuw werd er gewerkt aan de uitrusting en decoratie van het interieur. Lodewijk XV liet er eerst zijn schoonvader Stanislas Lesczijnski, koning van Polen in ballingschap en later Maurits van Saksen wonen. Veel later, in 1930 werden kasteel en park staatseigendom. 
Een deel van de het interieur is hersteld en wij kwamen nu in de gemeubileerde vertrekken. Van de troonzaal, verschillende slaap-woonvertrekken waaronder de koninklijke slaapkamer, anti-chambres, de koninklijk kapel tot de keukens beneden. 






Ook het koetshuis hebben we niet overgeslagen en in de tuinen hebben we een klein rondje gelopen. Maar wie wil kan een dag doorbrengen in de tuinen en bossen van Chambord. Wij verlieten het kasteel door de hoofdingang, waar de vlag halfstok wapperde ter gelegenheid van het overlijden van de Engels koningin Elisabeth.




 

Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten