vrijdag 9 juni 2023

Mértola - Guadiana rivier : Wandeling PR1

Een mooie wandeling bij de Guadiana begint bij de Poço dos Dois Irmãos. (kaartje met route en informatie bij de VVV). Verlaat Mértola over de N122, over de brug over de Oeiras rivier nog een paar bochten volgen, de weg links naar het Convento voorbij en vlak daarna de afslag (links) naar de bron, waar je de auto kunt achterlaten. Het eerste deel van de trail volgt op en neer een zandsteenweg door de bossen vanwaar je soms beneden de rivier ziet schitteren of - steeds verder - Mertola. Zo'n 50 jaar geleden zijn hier bospercelen met parasoldennen aangelegd. Andere bomen zoals Eucalyptus en - op een lager niveau - wilgen zien we ook. Struikjes met verschillende soorten cistus.  Verderop langs het traject staan her en der borden met informatie over de flora en fauna van dit gebied. 



Wij zijn het rotspad richting Mértola afgedaald en hebben het Percurso Ebio (BioStation Path) gevolgd. De struiken van tabaksboom, gewone brem en gele bezem gaven met hun namen en gele bloemen kleur aan de flora. Het gebied was droog, er stroomde geen water meer toe vanuit de heuvels. De Mariadistels trokken kevers en vlinders als oranje zandoogje en kleine vuurvlinder aan. Beneden liepen schapen.











Ook in het water kleurde het geel met eilandjes en oevers vol irissen. Op drogere gronden tussen de rotsen was echter ook het roze van een enkele steenanjer en veelvuldiger de phlomisbloemen met het grijze blad te vinden. Er zijn in dit gebied verschillende soorten orchideeën. Wij hebben ze niet ontdekt. Misschien wel als we het pad verder de andere kant op hadden gevolgd, maar alles was zo droog dat we daar eigenlijk niet in geloofden. In Nederland zou eind april ook nog te vroeg zijn voor orchideeën, voor hier weet ik dat niet. Ook wat vogelleven betreft, viel er op dit moment weinig te beleven. Een enkele bijeneter heb ik voorbij zien flitsen. Het liep inmiddels al tegen de middag en de 30°, niet de ideale omstandigheden om veel vogels te spotten. Maar voor wie verder kan lopen en op een vroeger uur, valt er vast nog veel te beleven langs de Guadiana. Wij stelden ons tevreden en liepen nu terug omhoog.




 

Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten