zondag 30 juni 2024

Crest (Drôme)


Van onze camping in Mirabel-et-Blacons naar Crest was goed 6 km en dat ging prima op de fiets. De Intermarché aan de rand van de stad bewaarden we voor de terugweg. De toren van Crest is in de wijde omtrek te zien en schijnt op 52 m hoogte en met zijn oppervlakte de grootste donjon van Frankrijk te zijn. Vanaf de brug over de Drôme kregen we een mooie eerste indruk van de stad. We hadden de fietsen voor het toeristenbureau geparkeerd en slenterden eerst de markt op. De mensen, de producten op de markt, de druk bevolkte terrasjes, de vrolijke kleuren - we proefden van de duidelijk zuidelijke sfeer. 






Het moge duidelijk zijn: voor het oude historische centrum rondom de toren moet er heel wat geklommen worden. Vele steile kasseienstraatjes en trappen laten je deel uitmaken van het verleden van Crest. De Fontaine de Saboury waarvan de smaak van het water al sinds de 13e eeuw geroemd wordt. De 17e eeuwse Chapelle des Cordeliers. Het kloosterhuis van de Ursulinenzusters....... Alleszins de moeite waard en heel sfeervol.










Eenmaal boven bij de poort naar de toren heb ik op een bankje in de schaduw gekeken hoe Rob nog een stukje verder klom naar het terras en de tuin rondom de toren. De verdere beleving van 900 jaar geschiedenis in de toren hebben we dit keer overgeslagen. Via een andere route zijn we terug naar beneden gelopen, waar de winkeltjes hun deuren begonnen te sluiten en de vele terrasjes al snel goed bezet raakten. Het was lunchtijd.
Het toeristenbureau, waar we onze fietsen hadden geparkeerd, bevond zich naast de Eglise Saint Sauveur. We hebben nog een kijkje binnen genomen, maar stapten toen toch snel op de fiets om de zich opstapelende regenwolken voor te blijven. Een paar vette spetters begeleidden ons even later de Intermarché in, maar verder hebben we het gelukkig tot op de camping droog gehouden. Eenmaal onder de luifel deerde de regen ons niet meer en hebben we samen een heerlijk broodje gegeten. Al met al een prima dag.












 

Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten