vrijdag 3 augustus 2018

Het kasteel van Suze-la-Rousse (Drôme)


Wanneer je de snelweg bij Bollène verlaat om richting Tulette te rijden, passeer je het plaatsje Suze-la-Rousse. Het imposante kasteel, dat van zijn hoge positie het dorp domineert, kan je dan bijna niet ontgaan. Het kasteel zelf is niet alleen de moeite van een bezoek waard, maar ook het museum van de wijn, dat zich op de 1e verdieping bevindt. Het kasteel biedt eveneens onderdak aan de Wijn Academie. Deze is niet te bezoeken, maar wijn workshops en - proeverijen staan wel regelmatig op het programma. 
Onderdelen van het kasteel dateren uit verschillende tijden. Door middel van een maquette en verdere toelichting wordt dat binnen haarfijn uit de doeken gedaan. Oorspronkelijk was het een militair bolwerk, bewoond door de prinsen van Oranje, na de verbouwingen in de 16e eeuw werd het een buitenhuis voor de adellijke familie La Baume Suze.


De eerste gebouwen uit de 12e eeuw stonden los van elkaar aan de westzijde van het rotsplateau, in de 13e en 14e eeuw uitgebreid met nieuwe torens. Als gevolg van de vele aanvallen werd het kasteel in de 15e eeuw uitgebreid met o.a. ronde torens en verdere versterkingen. De buitenmuren bleven in originele staat, maar met de verbouwing in de Franse Renaissancestijl rond de binnenhof werd een eeuw later het kasteel getransformeerd van fort tot plezierpaleis. Het wapen van de familie La Baume Suze prijkt boven de huidige hoofdentree.



Hooggeplaatste personen waren hier te gast. Men kon zich verpozen in het grote park met de jacht en tochtjes over de aangelegde paden. In het park bij de hoofdingang is nog het speelveld uit de 16e eeuw voor Jeu de paume te vinden. Dat was een balspel, aanvankelijk gespeeld met blote handen later met een racket, dat ten grondslag ligt aan het tennis. Aan drie zijden van het veld waren overdekte zitplaatsen voor de toeschouwers. De stutstenen voor die afdaken zitten nog in de muren.





Evenwichtige renaissancegevels rond de binnenhof,  façades met pilaren in Toscaanse, Ionische en Corintische stijl en fraaie decoraties.
Meer over de architectuur en het kasteel: https://www.chateaux-ladrome.fr/en/the-chateau-of-suze-la-rousse/history






Via het fraaie trappenhuis kom je op de eerste verdieping, waar het wijnmuseum is ondergebracht en bij een openstaand raam heb je een mooi uitzicht over Suze en omgeving.


Als wijnliefhebbers weten we wel het een en ander van de tegenwoordige wijnbouw en eet- en drinkcultuur. Een deel van de ontbrekende kennis over het verleden hebben we in dit museumgedeelte kunnen aanvullen.





Van offerandes aan oude goden en religieuze gebruiken en symbolen bij de Christenen, van de wijnroutes ten tijde van Grieken en Romeinen tot de genoegens van de hoge adel, van amphora en zilveren kelken tot kleurige glaskunstwerkjes -  er valt hier veel te zien en op te steken over de geschiedenis en cultuur van de wijn. En passant kun je nog genieten van de fraaie vertrekken, schilderijen en het mooie (gerestaureerde) pleisterwerk in o.a. de eetzaal van het kasteel. 








Een bezoek aan het toilet beneden geeft een kijkje in de keukenruimtes en op de dikte van de muren! Dit is dan ook een prima uitstapje voor warme dagen!


Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten