donderdag 30 augustus 2018

Val d'Allier - tussen Vichy en Moulins


Een tip op het internet bracht ons naar het stroomgebied van de Allier tussen Vichy en Moulins. We kenden de Allier wel van de omgeving stroomopwaarts bij Issoire, maar dit deel van Frankrijk was weer nieuw voor ons.
Camping Deneuvre in Châtel-de-Neuvre ligt middenin het mooie natuurgebied van de Allier en staat zelf ook bekend om zijn natuurlijke terrein, waar natuur- en vogelliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Het andere deel van het terrein strekt zich langs de rivier uit met veel natuurlijke begroeiïng, waar niet alleen de rust zoekende kampeerder, maar ook veel vogels, vlinders en andere dieren zich thuis voelen. Wij vonden een van de mooiste plaatsen met veel ruimte en een geweldig uitzicht over de Allier.


De Allier vindt haar oorsprong in Lozère en komt in de buurt van Nevers in de Loire uit. Het is de langste zijrivier van de Loire en wordt wel een van de wildste rivieren van Frankrijk of zelfs Europa genoemd, omdat er nog weinig menselijk ingrijpen aan te pas is gekomen. Neerslag bepaalt de waterstand, de oevers en grintbanken passen zich aan aan de grilligheden van de natuur. Tijdens ons verblijf stroomde er ruimschoots water voor de kanoërs om vlot en zonder vastlopen vooruit te komen. Ook onze camping bood aan de hoge oever een vertrekpunt voor kano's, waarvan gebruik gemaakt werd door een groep vrienden die voor een meerdaagse tocht op weg gingen. Overigens wordt de natuur wel zo beschermd dat sommige delen van de Allier niet bevaren mogen worden.


Om te zwemmen of naar de overkant te waden was deze hoge oever in combinatie met de waterstand en de sterke stroming echter niet geschikt. Erg jammer, enige verkoeling en de natuur (vogels!) aan de overkant lokten meermaals.


Vanaf onze hoge plaats hebben we wel enkele keren een wielewaal gezien, waarvan één keer beneden ons schuin over de rivier vliegend. Dat schitterende geel valt van verre op net als het blauw van de ijsvogel die zichtbaar een keer acte de présence gaf. Maar veel andere vogels prikkelden voornamelijk onze nieuwsgierigheid met hun zang en roep.








Meermalen heb ik deze hoogpotige vogels gehoord en gezien wanneer ze in groepjes water kwamen drinken. Te ver weg, helemaal op de landpunt in de bocht en te weinig onderscheidend op de rivierkiezels voor een behoorlijke foto en wat mij betreft zelfs voor herkenning. Gezien de houding denk ik aan een hoendersoort. Ik noem dit alleen omdat het voor mij een teken was van de soortenrijkdom in dit gebied.





Bij dit giswerk wil ik het laten. Vertrouwder waren de grote witte reigers, de kraaien en duiven en de vele zangvogels rond onze kampeerplaats. Vinken, groenlingen, kool- en pimpelmezen, zwartkoppen en verderop in de bossages o.a. vliegenvangers. Een beverrat zwom dagelijks voorbij.




























Tussen al het gekwinkeleer en geritsel door genoten we van de rust, de fraaie wolkenluchten op de dag van die ene regenbui, het waas over de rivier in de vroege ochtend en de kleurrijke zonsondergangen.











Châtel-de-Neuvre is een klein dorpje met enkele winkels voor de dagverse boodschappen (voor grotere en goedkopere inkopen kun je het beste naar Saint-Pourcain gaan). De Eglise Saint-Laurent overziet de omgeving. De brug over de Allier biedt op zijn beurt weer een mooi uitzicht over de rivier en de moeraslanden.





Voor meer informatie o.a. : https://www.allier-auvergne-tourisme.com/nature/espaces-naturels/le-val-d-allier-224-1.html


Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten