dinsdag 19 november 2019

Porstendorf aan de Saale - bij Jena

18 juni: na een rustige autorit vanuit Heinsen zijn we in de middag op de camping Bei Jena in Porstendorf aangekomen - bij Jena inderdaad. Het bleek een eenvoudige camping met verschillende velden, omringd door bomen en struiken. Aan de ene kant van de camping stroomt de Saale, aan de andere kant is een groot recreatiemeer, waar gezwommen en gepeddeld kan worden. Wij hebben een plekje op een groot veld aan het einde van de camping uitgezocht. Daar was een doodlopend zij-armpje van de Saale, waar de pas afgezaagde bomen aan de overkant weliswaar een wat troosteloze aanblik toonden (het opruimen moest nog voltooid worden), maar waar heel veel vogels zich duidelijk thuis voelden. Prima omgeving voor ons dus en ik zou me geen moment vervelen!

 

Er waren o.a. heel veel kramsvogels, vinken en groenlingen. Maar ook bijvoorbeeld de Europese kanarie, fitis en groene spechten waren regelmatig van de partij. 

    


Ook deze verblijfplaats hebben we o.a. vanwege de ligging aan de Saale en daarmee aan het gelijknamige fietspad gekozen. Steden als Jena, Weimar en Naumburg zijn van hieruit gemakkelijk bereikbaar. Vanaf de camping fietsten we (niet hard!) in een goed half uur door veld en bos naar Jena. Maar ook een fietstochtje naar het nabijgelegen Golmsdorf was erg leuk en soms ging ik gewoon een stukje met de fiets en camera op stap om te kijken welke vlinders ik kon vinden.


Het fietspad naar Jena voert voor een deel door open akkerbouwvelden en deels over de voet van de heuvels door de bossen aan de overkant van de rivier - de Saale is niet altijd in zicht, maar nooit ver weg. Een houten, overkapte brug biedt sinds 2012 fietsers en voetgangers de mogelijkheid om de Saale over te steken, maar deze Kunitzer Hausbrücke was oorspronkelijk voor alle verkeer en kent een historie die teruggaat tot 1832. Voor die tijd moest men de rivier met een veerpont oversteken en daarbij zijn heel wat mensen omgekomen in de loop der tijd. De Saale zagen we nu bevaren door gezinnen in kano's, maar de rivier is niet altijd zo ondiep en kalm. De hele historie van de brug staat beschreven op de website inclusief een filmpje uit 1945, toen de Amerikanen de rivier met rubberboten moesten oversteken nadat de Wehrmacht de brug had opgeblazen.




komend van Jena - het dorp Kunitz in de verte


Aan de randen van de korenvelden was altijd ruimte voor akkerbloemen. Soms voerde het fietspad vlak langs de rivier, soms zaten er brede stukken grond tussen met een ruige begroeiïng van bomen, struiken en veel wilde kruiden. Een soortenrijke omgeving, waar o.a. klaprozen, korenbloemen, kamille, duizendblad, zevenblad, distels, heggenwikke, anjers etc. bijen en vlinders trokken en daar mocht ik graag een extra fietstochtje voor maken.




Het was wel een kwestie van het juiste moment kiezen en er de tijd voor nemen. Afgezien van witjes viel er niet altijd veel te beleven, maar op een goede middag vond ik verschillende distelvlinders bij een korenakker, dikkopjes en hooibeestjes en een kleine vos - niet altijd even gemakkelijk te fotograferen want ze waren zeer actief.





Het was juni, niet alle vlindersoorten vliegen al. Vanaf de camping naar links volgden we een keer een boerenlandweggetje naar het dorpje Golmsdorf. Daar zagen we in een bos brandnetels een hele kluit rupsen van (denk ik) dagpauwogen. Door het dorp stroomt een beekje, de Gleise, dat uitkomt in de Saale. Zwarte roodstaarten en lijsters maakten zich prettig druk in de begroeiïng langs het stroompje. Golmsdorf was klein (zo'n 700 inwoners) en rustig, beschikte wel over een lagere school en een zeer bescheiden kerkje uit 1578.  











Ergens in het dorp langs het beekje waren een paar geweldige bloemenweiden waar heel veel vlinders rondfladderden. Zo'n soort die nooit even stil wil zitten voor een foto! We hebben er evengoed van genoten.



Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten