Nog voor het ontstaan van de stad was hier ergens een doorwaadbare plaats in de Saône. De Romeinen hebben er bij hun verovering van Gallië een houten brug gebouwd, maar het duurde tot de 11e eeuw voordat een stenen brug de rivier overspande. Overigens met slechts 6 bogen. Versteviging en verlenging van de brug vond waarschijnlijk in de 16e eeuw plaats. Tegenwoordig telt de Pont Saint-Laurent 12 bogen.
Onze oversteek bracht ons rechtstreeks in het centrum van de stad en bij de VVV, waar we een gratis stadsplattegrond met informatie en wandelroutes langs verschillende hoogtepunten kregen. Op het Place St. Pierre hebben we onze fietsen gestald, voordat we te voet verder gingen. En eerst hebben we nog even meegenoten van de uitbundige vrolijkheid toen een kersvers bruidspaar het gemeentehuis verliet. Dit bruidspaar zou de Saint Pierre de Mâcon aan de andere kant van het plein niet nodig hebben. Wij hebben de kerk wel een kort bezoek gebracht. Het is het grootste religieuze gebouw van Mâcon en is gebouwd in de 19e eeuw in neoromaanse stijl. De kerk is verdeeld in een middenschip en twee zijbeuken. In het koor staat een modern altaar van de beeldend kunstenaar Philippe Kaeppelin met daarboven een Grieks kruis. In de kapellen vonden we o.a. grote beeldende fresco's. Mooie glas-in-loodramen.
Via enkele leuke winkelstraten kwamen we bij het Maison de Bois - het houten huis, het moge duidelijk zijn. Gebouwd tussen 1490-1510 is het ongetwijfeld het oudste en zeker het beroemdste huis van de stad. Blijf even stilstaan voor deze rijk versierde gevels met pikante details! Het zonnige plein is gevuld met gezellige terrassen. Daar zouden we aan het eind van onze rondwandeling voor een late lunch terugkomen.
De Rue Dombey voerde ons naar de oude markthallen en daarachter de Vieux Saint-Vincent, of wat daarvan overgebleven is na de Franse Revolutie. In ieder geval de twee mooie torens. Op dat moment was het gebouw gesloten voor bezoek.
Achterom liepen we en kwamen we via een trap op het Plateau de Baille, waar we het Musée des Ursulines ontdekten. Het is een voormalig 17e eeuws klooster, waarin nu een museum is gevestigd met een zeer gevarieerde collectie van antieke voorwerpen tot Hollandse meesters en ook moderne kunst. We hadden een bezoek zeker de moeite waard gevonden, maar jammer genoeg voor ons zaten de beheerders van het museum lekker te lunchen onder de arcaden.
Langs het Palais de Justice kwamen we in het Square de la Paix. Aan de ene kant van het park zien we het Hôtel Dieu, aan de andere kant staat de Cathédrale Saint-Vincent. De oorsprong van dit plein gaat terug tot 1627 door de uitbreiding van de stadsmuren. Na afbraak van de wallen in de 19e eeuw ontstond dit plein. Het werd oefenterrein voor soldaten "Place des Armes". Na de Eerste Wereldoorlog werd het "Square de la Paix". De tuinen van het vredesplein ademen rust en gemoedelijkheid, alle pais en vree. Er is een oorlogsmonument en een Bevrijdingsboom, geplant op 4 september 1945 ter viering van de eerste verjaardag van de bevrijding van Macon. De boom is een kopje kleiner, wij vieren nog altijd onze vrijheid.
De église cathédrale Saint-Vincent is gebouwd ter vervanging van de oude Saint-Vincent, waar we eerder langs gekomen waren. Deze kerk is gebouwd begin 19e eeuw, neoklassieke stijl, gefinancierd door Napoleon. Het schilderij van de kruisiging is van David. Er is een serie prachtige glas-in-lood-ramen, geïnstalleerd in 1860.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten