zaterdag 18 juni 2022

Sintra en de Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira behoort tot de top 5 van bezienswaardigheden in Sintra en ligt op korte loopafstand van het centrale plein. Het is een bijzonder paleis in verschillende bouwstijlen, maar eigenlijk is het enorme park de grootste attractie. Brede lanen en smalle, bijna verborgen paadjes en trappen voeren door dit sprookjesbos met zijn grote verscheidenheid aan bomen, planten en bloemen. Mysterieuze bouwwerken als de ceremoniële bron en de grot van Leda, een plein dat aan een toernooiveld doet denken, hoge muren en torens, waarbij het je niet zou verrassen als er ineens een middeleeuwse jonkvrouw met een lange vlecht om hulp zou roepen......




Voor de Poço Initiático moesten we een kwartiertje in de rij staan. ('s zomers kunnen de wachttijden wel tot een uur oplopen, las ik ergens!). Het is geen bron in de zin van waterput, maar een ceremoniële bron met het Tempelierskruis op de bodem. Via de lange, smalle wenteltrap van wel negen verdiepingen daalden we af naar het ondergrondse grottenstelsel.










Een deel van het kasteel is toegankelijk voor publiek. In tegenstelling tot het weelderige exterieur oogde het interieur rustig en vrij eenvoudig. Mooi houtwerk, prachtige houten plafonds en een fraaie houten zetel, een koning waardig. Er was ook een koningskamer met de portretten van Portugese koningen. Toch is dit nooit een paleis van koningen geweest, maar de verwerkelijking van een droom van een Braziliaanse miljonair. Voor wie geen rondleiding met uitleg wil bij een bezoek en toch iets meer wil weten van deze heer Monteiro, het kasteel, de tuin en betekenis achter alles:



Ondanks het protest van onze voeten, namen we de benenwagen terug naar het plein waar het Nationale Paleis en de terrassen van Sintra ons wachtten. We hebben voor de laatste gekozen. Een koel biertje hadden we toch zeker wel verdiend!



Opgefrist hadden we de moed om opnieuw te voet verder te gaan. Langs het gemeentehuis en het station. Eenmaal thuis hielden we het voor gezien. Gelukkig was er vlakbij ons appartement een leuk restaurant, want we konden geen stap meer verzetten. Maar het was een topdag!


Morgen naar het Paleis van Pena!

Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten