woensdag 22 juni 2022

Van Sintra naar Obidos

Ons reisdoel vandaag (6 mei) was Obidos. Over de snelweg zou dat zo'n vijf kwartier gaans zijn, maar wij besloten om over de N247 tot Peniche langs de kust te rijden. Zo zie je nog eens wat. We wilden onderweg iets meekrijgen van de steile kliffen, de baaien met de brede zandstranden en de hoge Atlantische golven die vooral bij surfers zo in trek zijn. Het was, meen ik, bij Praia da Foz do Lizandro (ten zuiden van Ericeira) dat we vanaf de hoge klif bij Miradouro da Foz konden uitzien over de hoge rotsen en lage stranden, waar enkelingen aan het surfen waren. Het uitkijkpunt met bijbehorende fitnessruimte bestond precies een jaar en is naar mijn indruk een voorbeeld van goed geslaagde nieuwe investeringen langs deze kust o.a. voor het toerisme. 



Verder rijdend zagen we hoe dichtbij de kust hele witte vakantiedorpen uit de grond gestampt lijken te zijn en ergens was er een nieuwe parkeerplaats en strandweg uit de rotsen gehakt; daarnaast een aantal grote villa's, waardoor er een enorme kaalslag had plaatsgevonden. 





Maar dat was gelukkig niet overal het geval. De groene heuvels en landbouwgebieden met vriendelijke dorpjes hadden nog voldoende ruimte. De weg bleek voor het grootste deel goed, voor een deel een eenvoudige landweg - niet om op te schieten, steeds vaart minderen in de dorpjes waar we doorheen kwamen, maar wel leuk om iets meer van deze kuststreek te zien. Het was een graad of 20, zonnig met een licht windje en we genoten hier en daar van het uitzicht over een baai en de oceaan. 




We eindigden dit deel van onze tocht in Peniche, een uit de kluiten gewassen vissersplaats op een rotsachtig schiereiland. We hebben een kort rondje langs een kade met veel horeca naar het 16e eeuwse fort gelopen en via wat straatjes achter de kade weer terug naar de grote (gratis) parkeerplaats bij de brandweerkazerne. Ik had de indruk dat we hier nog wel wat meer tijd hadden kunnen besteden, maar het werd tijd om landinwaarts naar Obidos te rijden. 











En daar lag Obidos, het kleine vestingstadje op zijn hoge heuvel. Bij Mood Lodging werden we hartelijk ontvangen door Tiago, de trotse en bevlogen eigenaar van twee appartementen die zich vlak buiten de muren van de oude stad bevonden. Het warme welkom bestond niet alleen uit allerlei tips voor leuke dingen en restaurants in de stad, maar ook uit enkele plaatselijke lekkernijen. Leuk appartement en prima locatie. 's Avonds hebben we meteen een rondje door de hoofdstraten gedaan en een van de restaurants uitgeprobeerd. Real Casa do Petisco bleek een goede tip: heerlijke - beetje luxe - tapas!


+





We verheugden ons al op ons volgende dagje in Obidos 

Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten