maandag 4 juli 2022

Aveiro - de kleurige Costa Nova

Als je van Aveiro naar de kust en stranden rijdt en vervolgens iets naar het zuiden, bereik je Costa Nova, dat op een strook land tussen de brede Rio de Aveiro en de oceaan ligt. Het is een uitstapje met verschillende leuke kanten. Nova. De moderne, ruim opgezette boulevard ziet er inderdaad heel nieuw uit. De in stralend wit en knallende kleuren, fris geverfde huizen ogen ook nieuw, maar zijn dat niet in alle opzichten. De eerste "palheiros", zoals deze huisjes genoemd werden, zijn gebouwd door vissers om hun netten en andere materialen op te bergen. Toen rond de 18/19e eeuwwisseling strand en zee als tijdverdrijf in zwang kwamen, zagen de vissers er brood in om hun huisjes aan de badgasten te verhuren. De meeste huizen en andere gebouwen aan de boulevard zien er nu beslist modern uit, maar in de straatjes hierachter vind je al gauw ook authentieker ogende versies. De vrolijke veelkleurige huizen leveren in ieder geval een fotogeniek beeld op. 



Om half 11 's morgens was het er uitermate rustig, ook bij het restaurant Marisqueira, waar we later rond 14.00 uur nog maar net een tafeltje konden bemachtigen, bomvol! Een voortreffelijke zarzuela genoten; 's-avonds hoefden we niet meer te eten. Maar zover was het nog niet. We hebben langs de kade gezworven richting de huidige houten vissershuisjes. Een paar vissers waren nog met hun materialen bezig en stonden wat te praten. Het lijkt erop dat de vis van de boot rechtstreeks naar de markthal aan de kade gaat; verser kun je het niet op je bord krijgen. 




















Een ode aan de zon op de gevel van een huis. Energie in poëzie en praktijk.














Het is zeker leuk om ergens een fiets te huren en het fietspad langs de rivier te volgen. Maar goed, wij zijn met de auto langs de rivier een stukje verder gereden. Tussen de oceaan en de weg is een natuurgebied. Er zijn niet veel parkeerplaatsen, maar hier en daar kun je bij de rivier komen. Zwerfafval duidt op meer bezoek dan alleen van ons. Zandduinen met hun specifieke begroeiïng, aan het water ontdekte ik drie wulpen. Later op de terugweg zag ik bij de lagune nog wat steltkluten, maar verder hebben we weinig vogelleven gezien. Waarschijnlijk omdat we er niet meer echt naar op zoek zijn geweest. Zeker tijdens de vogeltrek trekt de lagune vele vogels. 


Nu zijn we nog naar het strand gegaan. Prachtige duinvallei achter de duinenrand. Een geheel nieuwe boardwalk langs het strand, waar hard gewerkt werd aan de kustverdediging - allicht ook anticiperend op de verhoging van het waterpeil door de klimaatverandering? Wij hebben een poos heerlijk van strand en zee genoten voordat we later in de middag terug gingen naar Aveiro. Het was een heerlijk ontspannen dagje!




Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten