vrijdag 1 juli 2022

Centraal Portugal: Coïmbra, de bovenstad


Voor onze verkenning van Coïmbra hadden we geen plan van bezienswaardigheden gemaakt. Alleen een bezoek aan de Joanina bibliotheek bij de universiteit was een wens en daarom kozen we deze als eerste doel. De universiteit is een van de oudste universiteiten van Europa; gesticht eind 13e eeuw, een aantal keren tussen Lissabon en Coïmbra verhuisd, maar sinds 1537 definitief in Coïmbra gevestigd. Daarnaast tamelijk uniek: gehuisd in het Koninklijk Paleis. En dat lag op de top van de heuvel, dus dat werd klimmen en traplopen! Zo konden we meteen kennis maken met de oude stad. De Igreja de Santiago bevond zich op onze weg: Romaanse bouwstijl, oorspronkelijk daterend uit de 12e eeuw en één van de oudste bouwwerken in dit gebied. De nieuwe tijd stelt nieuwe eisen: op veel plaatsen in de bovenstad lagen de straten open en werd gewerkt aan het leggen van kabels. Maandagochtend, het was nog stil in de stad.

 

Ingepakte gebouwen: geen kunstwerk van Christo, maar er waren diverse renovaties gaande. Op het plein voor de poort waren veel studenten in traditionele outfit actief, maar het was ons niet geheel duidelijk waar het om ging. Door de poort kwamen we op het grote "schoolplein", Pátio das Escolas. De ticketverkoop bleek evenwel op een paar straten afstand van de paleisgebouwen. Wij waren niet de enigen die terug moesten lopen en zoeken naar de juiste locatie. Een e-ticket is dan wel zo handig. Voor de Joanine bibliotheek geldt een tijdslot en het is zorg om wel op tijd te komen, anders is je beurt voorbij!




Terug op het plein hadden we nog een paar minuten om de gevels te bewonderen, de klokkentoren, het paleis dat in de steigers stond en te genieten van het mooie uitzicht over de benedenstad en de Mondego rivier.




Met de groep van 10.30 uur werden we toegelaten tot de bibliotheek: via de bibliotheek van de universiteitsgevangenis naar de Joanina bibliotheek. Prachtige bibliotheek met fraaie plafonds, veel houtwerk (eikenhout omdat dat het best bestand is tegen insecten) en bladgoud en boeken van onder tot boven, allemaal van voor 1800. Geen foto's, dat was niet toegestaan. Jammer dat je maar 10 minuten de tijd krijgt om hiervan te genieten. Dat laat eigenlijk geen ruimte om de toelichting via de QR codes te consumeren. De website biedt foto's en informatie:
Rechts van de bibliotheek kwamen we bij de Capela de Sāo Miguel. Het is een kleine, maar schitterende kapel, oorspronkelijk van de eerste koning van Portugal (12e eeuw). De huidige kapel is het resultaat van renovaties in de 16e eeuw. Indrukwekkend schilder- en tegelwerk, een mooi barok orgel. Ook hier was de toegang geregeld om de kapel niet vol te laten lopen, maar zonder tijdslot of limiet. En dat is maar goed ook, want je raakt niet snel uitgekeken.


 


Bezoekers in korte broeken, studenten in vol ornaat, iedereen en alles liep in het paleis door elkaar. Bijzonder sfeertje. Rob vroeg een van de meisjes waarom zij in hun traditionele kleding liepen. Dat bleek voor verkiezingen te zijn - voor de studentenraad of iets dergelijks. Dat verklaarde de nogal opgewonden stemming in en rond het gebouw. Prompt deed de studente haar mantel af en sloeg hem Rob over de schouders (beetje klein?) en ik moest een foto maken. Zo spontaan! 




Door de jaren heen is het paleis omringd door vele nieuwe gebouwen waarin de diverse faculteiten zijn gevestigd. De botanische tuin behoort eveneens tot de universiteit. Deze is vrij toegankelijk voor publiek om er in alle rust te verpozen en van de fraaie aanleg en grote verscheidenheid aan planten en bloemen uit de hele wereld te genieten.





Vandaar liepen we terug naar de binnenstad, d.w.z. alleen de bovenstad om onze voeten een beetje te sparen. Een heerlijke lunchplank in een van de straatjes hielp daarbij ook goed! De gehaakte doeken hingen inmiddels overal in het straatje als spinnenwebben tussen de gevels en filterden het zonlicht in fijne patronen op de straat. 







Na een dag rondsjouwen was het heerlijk chillen met een glaasje wijn in de schaduw van ons terras, voordat we de avond afsloten in de stad. Coïmbra is een universiteitsstad en dat merk je aan de gezellige en ongedwongen sfeer, de vele en veelsoortige restaurantjes, bars en terrasjes en altijd wel ergens een straatconcert. Het is goed dat het toerisme weer op gang komt om een boost te geven aan de vrijetijdseconomie. Er is nog veel meer te zien en te beleven, maar wij gaan morgen weer wat verder noordwaarts en terug naar de kust. 

https://rondreizenportugal.com/over-portugal/lissabon-porto-coimbra/coimbra/

https://www.visitportugal.com/nl/NR/exeres/DEEF4334-BEC4-47F0-8365-0FA1D419AF1B

Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten