zaterdag 30 juli 2022

Lissabon : Alfama

Er is zoveel gepubliceerd over Lissabon, dat wij daar weinig aan toe te voegen hebben. Ik laat in de volgende blogberichten voornamelijk de foto's ons verhaal vertellen. Enkele highlights, maar vooral de indrukken van gemoedelijkheid en vrolijkheid, de veelkleurigheid, trappenstraatjes en tramrails, tegeltjes en street-art, veelsoortige voertuigen, rondstruinende toeristen en bewoners die vanaf hun balkons boven de wasrekken op ons neerkijken. 

Praça do Martim Moniz, beginpunt van de historische tramlijn 28. We hebben ons als echte toeristen gedragen door bijna een uur in de rij te staan voor een ritje in deze tram en er dan ook nog mee op de foto te gaan. Maar toen hadden we dan ook een zitplaatsje en dat was wel fijn. De tram rammelde omhoog en perste zich door smalle kronkelstraatjes tot we zijn uitgestapt bij de kathedraal en hem verder lieten gaan.
  




















Igreja de San Antonio. Van de oorspronkelijke kerk is alleen de crypte overgebleven, op de plaats waar deze heilige geboren is. In 1982 heeft de paus de kerk bezocht en in deze crypte gebeden, zo is te lezen op een gedenkplaat. Daar is natuurlijk ook een azuleju van gemaakt! 
San Antonio is de beschermheilige van verloren voorwerpen en van het huwelijk, de armen, kinderen, geliefden etc. Vanwege deze functie en zijn geboorte hier heeft hij een bijzondere betekenis voor Lissabon en is hier een bijzondere cultuur ontstaan: https://www.portugalportal.nl/sint-antonius-een-heilige-uit-lissabon/

Vlakbij is de kathedraal van Lissabon. De taxi's en riksja's zouden snel verdwijnen, want de kerk sloot tijdens het middaguur. Wij zijn later in de middag teruggegaan.  





Na een lichte lunch zijn wij te voet de Alfama ingetrokken. Op de muren vonden we al twee suggesties alsmede enkele lieden van de doelgroep, die het vooralsnog even bij het muurtje zelf lieten en vrolijk naar mijn camera zwaaiden. De muren bij het Miradoura de Santa Luzia vertellen geschiedenis in blauw-wit en het hoog gelegen terras biedt een geweldig uitzicht over de de stad en de Taag. Vandaar  liepen wij een beetje lukraak door de wijk; we sloegen het kasteel over en kwamen na korte tijd uit op het hoger gelegen Largo da Graça.








Largo da Graça is een heel groot plein met statige, kleurige huizen, een groot terras, een park met fontein en nog een pleintje voor de gelijknamige kerk en het klooster. Kiosk en terrasje en het Miradoura da Graça. En een prachtig bronzen beeld van de dichteres Sophia de Mello Breyner Andresen. De vele gezichten van Lissabon. .
    







Het was een topdag in de Alfama! Morgen gaan we naar de wijk Belém.

Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten