zondag 31 juli 2022

Lissabon : Belém en de LX Factory

Onze tweede dag in Lissabon hebben we voornamelijk besteed in Belém. Belém is een voorstad ten westen van het centrum van Lissabon en was vroeger de plaats van waar de grote ontdekkingsreizigers vertrokken. Voor hen is aan de kade van de Taag in 1960 het monument Padrão dos Descobrimentos opgericht. Met de vele monumenten, musea en de bakkerij van de originele Pastéis de Nata staat Belém gewoonlijk hoog op de toeristenagenda.  Wij troffen een wat miezerige morgen, maar in de warme zomertijd zal het goed toeven zijn in de omgeving van de monding van de Taag naar de oceaan. Veel historische monumenten zijn bewaard gebleven omdat de aardbeving van 1755 zich hier niet zo heeft doen voelen. Wel heeft de loop van de rivier zich daardoor wat verlegd, waardoor de Torre de Belém nu bijna tegen de oever staat in plaats van midden in de Taag. De toren is gebouwd in het begin van de 16e eeuw als toegangspoort en verdedigingsbolwerk. De militaire functie heeft de fraaie versieringen aan het bouwwerk niet in de weg gestaan. We herkenden weer de Manuelstijl, hier in een vrij sobere vorm, maar aan de overkant van de straat bij het Hiëronymietenklooster in grote verfijning en uitbundigheid.


Door het park en over de loopbrug die de N6 overspant, liepen we naar het Praça do Imperio. Hier vonden we het prachtige Mosteiro do Jerónimos en verschillende musea - o.a. het scheepvaartmuseum in de westelijke vleugel van het klooster - evenals een planetarium. Het was evenwel maandag waardoor niet alleen de poorten van de Torre de Belém, maar van het klooster enz. voor ons gesloten bleven.



Door het park liepen we, een groene oase met de paars bloeiende Jacarandabomen, het goudkleurige Thaise paviljoen en vele plekjes waar scholieren en studenten zaten te picknicken. Een koele plek, terwijl verderop aan de overkant de mensen warm liepen voor de originele Pastéis de Nata. Wij hebben er niet voor in de rij gestaan, maar hebben een heerlijk broodje bij een klein cafetaria verderop gegeten voordat we onze tocht voortzetten.



De voormalige electriciteitscentrale in rode baksteen verraste ons en bewees maar weer eens hoe mooi industriële architectuur kan zijn. Sinds 1990 is de Central Tejo een museum. Aan de ene kant van het gebouw staat het gedenkteken voor de zeevaarders, aan de andere kant een mooie moderne voetgangersbrug  naar een platform dat een fraai uitzicht biedt op Lissabon en de Taag. Ook bij jongelui met rollerskates, fietsjes, steps en skateboards erg in trek.




Over industriële gebouwen gesproken: de LxFactory is een oud fabriekscomplex dat jarenlang heeft leeggestaan totdat het in 2008 nieuw leven is ingeblazen door een groep jonge ondernemers. Het is nu een culturele hotspot en het is prima in combinatie met Belém te bezoeken, want het terrein ligt richting stad in het verlengde van de R. de Belém onder de Ponte 25 de Abril. Wij hebben wel een paar tramhaltes genomen. Eenmaal door de poort kom je in een andere wereld van ateliers, designshops, alternatieve (vintage) winkels en restaurants omgeturnde fabrieksgebouwen. En Ler Devagar is niet zomaar een boekenwinkel: je kijkt er je ogen uit! 









In de LxFactory hoef je in ieder geval geen honger of dorst te lijden! Wij hebben ons er een tijd lang uitstekend vermaakt voordat we een tram opzochten om naar de binnenstad terug te keren.


Het is altijd gezellig rondslenteren in Chiado. Winkelstraten, terrassen, bars, pleinen en fonteinen en het metrostation, vanwaar we weer gemakkelijk en snel in ons hotel terugkwamen voor onze laatste vakantie-avond. Morgenochtend hebben we nog alle gelegenheid om in de Baixa bij ons hotel en Bairro Alto rond te zwerven.





Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten