woensdag 2 november 2022

Dijon dl.2

Na de zaterdag en zondag hadden we nog 2 dagen om in Dijon rond te zwerven. Het centrum van Dijon heeft de grootte en gezelligheid van een provinciestad, maar dan wel met de allure van eeuwen glorieuze geschiedenis waardoor ze kan bogen op een rijk cultureel erfgoed. Je kunt hiervan genieten d.m.v. een stadswandeling (volg het uiltje), beschrijving evenals een City Pass.verkrijgbaar bij de VVV.  Er rijden kleine electrische Divia-busjes en er zijn Divia-fietsen te huur. Wij hadden onze eigen fietsen, die we meestal ergens parkeerden om te voet verder te gaan. 

Er is zoveel informatie over Dijon, dat ik dat hier niet hoef over te doen. Hier zijn twee dagen indrukken in de vorm van foto's, hier en daar met een korte toelichting. Op weg naar het centrum kwamen we door de Rue Ste. Anne, waar zich het Musée de la Vie Bourguignonne en het Musée d'Art Sacré bevinden, beide onderdeel van het voormalige Bernardijnen klooster van eind 17e eeuw. Wij vonden met name het etnografisch museum erg leuk en boeiend, evenals de geschiedenis van het klooster. 


Place des Cordeliers - met Divia fietsparkeerpunt

De Eglise Saint-Michel - de voorgevel een mengeling van gotiek en renaissance. Opvallend in het interieur vond ik het vele gebruik van hout, o.a. voor bekleding van de pilaren, met fraai verhalend houtsnijwerk. Sculptuur: Mise au tombeau, 15e eeuw.


Je hoeft niet persé op een terras uit te rusten van de omzwervingen. Er zijn overal wel parkjes en plekjes om even te relaxen. Achter het Musee des Beaux-Arts zijn zelfs banken met zonwering met wifipunten. 
 



We liepen door sfeervolle winkelstraten naar de Hallen, waar we nog juist een plaatsje op een van de terrasjes konden bemachtigen voor een lekkere lunch. We namen de tijd voor straten als de Rue de Forge (deels opgebroken voor renovatie) en de Rue Verrerie waar luxe herenhuizen en middeleeuwse vakwerkhuizen elkaar afwisselen. 




Niet alleen zijn daklijsten en gevels versierd (met o.a. houtsnijwerk van verschillende beroepen - we zijn hier immers in de wijk van de handwerklieden), er hangt ook van alles aan - en niet alleen voor decoratie!


De kathedraal van Dijon is een indrukwekkend gebouw



We hebben  het voetgangersgebied verlaten en kwamen op Place d'Arcy met de Porte Guillaume.



En dan breekt onvermijdelijk het moment aan dat onze vakantie erop zit. Het is na ruim drie heerlijke weken tijd om naar huis te gaan. Adieu en tot ziens!

Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten