zondag 23 juni 2024

Pont-de-Vaux en onze camping Les Ripettes

 Maandag 13 mei. Na wat nachtelijke regen vertrokken we tegen tienen met zon en wolken uit Liverdun. Ons doel: Pont-de-Vaux aan de Saône, mooi gelegen op de route naar het zuiden voor rustig-aan-reizen (A6 afslag 27 bij Tournus). Onze aandacht was getrokken door de kleine camping Les Ripettes door tal van lovende recensies o.a. vanwege de supervriendelijke eigenaren (Philippe en Marie). Niets teveel gezegd! Een telefoontje: er was plaats. De ontvangst: allerhartelijkst. Een parkachtige camping met heel grote plaatsen, veel groen en bloemen. We konden zelf een geschikte plek uitzoeken,  maar de vele regen van de afgelopen tijd had zijn sporen achter gelaten: de grasbodem was verzadigd, dus we moesten een beetje tactisch vooraan bij het pad plaatsen om te voorkomen dat we teveel in de bodem zouden wegzakken. 
 
Les Ripettes ligt ca. 4 km voorbij Pont-de-Vaux aan een klein landweggetje te midden van korenvelden en weilanden. Het is het landelijk gebied met kleine dorpjes, landerijen, bossen en overal riviertjes en beekjes in de licht glooiende heuvels van Bresse Bourgondië.  We hadden voor 6 dagen ingetekend om na de voorspelde regendagen ook nog wat van een zonniger omgeving te kunnen genieten. Deze eerste middag en avond konden we nog volop van de zon profiteren. 

De volgende ochtend heerlijk vers brood op de camping: MMMM. 16° en later heel veel nattigheid: Mwwahh! Tussen de buien door zijn we met de auto naar Pont-de-Vaux gereden voor boodschappen en een kleine verkenning van het centrum. Woensdagochtend was redelijk droog en leende zich prima voor een bezoek aan de markt van het stadje. De regionale kaasjes konden we natuurlijk niet aan onze neus voorbij laten gaan. Uit het ruime aanbod hebben we een paar verschillende geiten-koe-kaasjes gekozen. Na een paar uur middagregen konden we die bij een goede lokale chardonnay in het zonnetje proeven. Niet verkeerd! 


Pont-de-Vaux is een aardig stadje gelegen aan de rivier de Reyssouze en heeft een haventje op de kruising van de rivier en het Canal de Pont-de-Vaux. De aanleg van dat kanaal is in 1783 begonnen om de belangrijke marktplaats, die Pont-de-Vaux was, met de Saône te verbinden. Maar de Franse Revolutie en later - na hervatting van de werkzaamheden - de betere vervoersmogelijkheden over de weg hebben de voltooiïng in de weg gestaan. Het werd een onmogelijk en verliesgevend project. Pas eind 20e eeuw is begonnen met restauratie van het kanaal ten behoeve van de pleziervaart. Met 3 km lengte is dit het kortst bevaarbare kanaal van Frankrijk. Tussen de rivier en het kanaal is een mooi fiets-wandelpad, geflankeerd door hoge bomen. In Pont-de-Vaux is een ruim winkelaanbod en er zijn diverse goede restaurants. 

Veel meer valt er over deze eerste dagen niet te vertellen. We profiteerden zoveel mogelijk van de droge momenten, terwijl we in onze caravan lekker droog tot rust konden komen met een boek en een spelletje terwijl de regen op het dak tikte. Soppen in het gras en baggeren door de plassen. Blij met ons toiletje bij de hand! Een uitzicht met spectaculaire luchten op betere momenten. Morgen is er altijd weer een dag.



Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten