maandag 18 oktober 2021

Door de heuvels van de Morvan naar de archeologische stad Bibracte


Na onze wandeling in de Gorges de la Canche vervolgden we onze weg over de D179. 
Wat een rust en ruimte bieden de schilderachtige heuvels van de Morvan. Bossen, weiden, verspreide boerderijen, gehuchten, fruitbomen, bosschages; het dorpje St. Prix met een kerk en een ezelskot, een kasteel en wat huizen en iets buiten het dorp een prima restaurant.




En zo kwamen we bij het hoog op Mont Beuvray gelegen Bibracte met de opgravingen van een vroegere Keltische nederzetting. Om de bocht heuvelopwaarts werden we plots verrast door het strak vormgegeven museum van staal en glas, dat we hier niet bepaald verwachtten. In het museum wordt aan de hand van hier opgegraven voorwerpen en multimedia iets verteld over het leven van de Galliërs die hier hebben gewoond. Omdat het al later in de middag was, hebben wij het museum overgeslagen en zijn we rechtstreeks de archeologische site opgegaan. Met de auto hebben we de hoofdweg gevolgd en op twee verschillende plaatsen geparkeerd, eveneens in verband met de tijd. Want de archeologische site van deze Gallische stad omvat maar liefst 140 ha. en je kunt hier een dag lang door de bossen en opgravingen dwalen.










Caesar was hier! De Kelten hadden in deze regio een rijke cultuur, nijverheid en een netwerk van handelswegen ontwikkeld, waar Caesar zijn zinnen op had gezet. Dat ging niet zonder slag of stoot, sla Asterix en Obelix er maar op na! In zijn De Bello Gallico deed Caesar zelf verslag van de oorlogen en zijn uiteindelijke overwinning op geheel Gallië. Bibracte lag weliswaar heel strategisch op de berg, maar in de navolgende tijd van vrede werd deze hoge ligging minder gunstig. Toen de Romeinen ten tijde van keizer Augustus het gemakkelijker bereikbare Autun stichtten, vertrokken de bewoners naar omlaag en ging het ook met Bibracte in snel tempo bergafwaarts. Daaraan is het wel te danken dat er niet allerlei woonlagen op elkaar gebouwd zijn, waardoor er zoveel van de Keltisch-Romeinse stad bewaard is gebleven. 















Er wordt nog steeds gewerkt aan nieuwe vindplaatsen en archeologisch onderzoek gedaan. Een heldere beschrijving van de geschiedenis van de Romeinen en Bibracte en de opgravingen op Mont Beuvray vond ik op:
Toen wij er waren, was het er heel stil, maar in het hoogseizoen zal dat anders zijn en is de toegangsweg voor auto's etc. verboden. Nuttig om even na te kijken: https://www.bibracte.fr/actualite/la-boussole-application-de-visite-du-site (ook in het Nederlands).

Over een steil kronkelweggetje reden we langs de flanken van de berg naar beneden en kwamen we in het uitgestorven dorp St. Léger sous-Beuvray. Daar viel niets te beleven en we vervolgden onze weg langs het riviertje de Méchet over de D3 naar La Grande-Verrière, een prachtige omgeving en een mooi dorp. Bij Polroy bereikten we de D978 weer en op de camping konden we nog even in het zonnetje met een glaasje wijn terugkijken op een bijzonder geslaagde en gevarieerde dag in de Gorges van de Canche en op hoogten van de Mont Beuvray.



Vanuit de verte leek het net een gier, maar het bleek een buizerd met een wat kale kop te zijn. Zijn nek een keer wat te ver uitgestoken?
 

Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten