woensdag 27 juli 2022

Algarve : Lagos Ponta da Piedade

Woensdag 25 mei. Na vier mooie dagen aan de oostelijke Algarvekust zijn we voor de volgende drie dagen naar Lagos gereden. Omdat we al rond het middaguur bij de stad aankwamen, hadden we alle tijd om eerst de Ponta da Piedade op te zoeken. Met de vuurtoren op het puntje van de kliffen in zicht konden we de auto op deze doordeweekse meidag gemakkelijk ergens langs de weg parkeren. Vanaf de hoogten rond de vuurtoren heb je een geweldig uitzicht over deze indrukwekkende kust en de azuurblauwe oceaan. 

De kalkstenen kliffen zijn door vele eeuwen heen geërodeerd door het oceaanwater en van bovenaf door regenwater, waardoor grillige rotspartijen en vele grotten zijn ontstaan. De prachtige kleuren van het kalkzandsteen, die variëren van grijs en geel tot dieporanje dragen hun steentje bij aan de schoonheid van deze indrukwekkende natuur. Het deed me sterk denken aan de Great Ocean Road in Australië. De witte krijtrotsen in de verte bij Praia da Luz lijken weer meer op de kliffen van de Engelse kust. 


Bij de vuurtoren is een stenen trap naar beneden om de rotswonderen van een lager standpunt te beleven, maar wij waren van plan een bootexcursie te maken en lieten die 182 treden voor wat ze waren. Er is een mooie boardwalk over de kaap en wij hebben op ons gemak van de flora en fauna en mooie vergezichten genoten. 




De agavebloemen trokken niet alleen talloze insecten, maar ook Spaanse mussen, die van de bloemen snoepten. Behalve de ruige struiken waren er ook veel laag bloeiende bloemen waar tal van vlinders heen en weer fladderden, zoals (Moors?) bruin blauwtjes, bruin zandoogjes en dwergdikkopjes. Een graszanger landde hoog in het riet en de mooie blauwe ekster was hier niet zo schuw.








We hebben diezelfde middag nog een boottochtje geboekt voor de volgende ochtend. De Benagil-tour zou vanwege de onstuimige zee niet doorgaan, maar de grottentour nabij was een prima alternatief. Vanuit de haven ging het voorbij het indrukwekkende Forte da Ponta da Bandeira (eind 1690) naar rechts richting Praia da Luz. Er zijn vele sites en blogs over deze mooie Algarvekust en de vele mogelijkheden van wandelen ("Rota Vicentina"), fietsen, boottochten etc.; daar voeg ik niets meer aan toe. Wij hebben gewoon genoten van onze bootexcursie en hebben de kliffen, kloven en grotten dit keer vanaf zeeniveau bewonderd. Een foto-impressie.















Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten