woensdag 21 juni 2023

Costa Vicentina : Vila Nova de Milfontes

 


Vila Nova de Milfontes is meer stad dan de andere kleine plaatsjes aan de westkust waar we waren geweest. Geen grote, maar een kleine stad, niet zo compact tegen een heuvel aangebouwd, maar min of meer vlak op de rotsen aan de monding van de rivier de Mira gelegen. Een vrij grote hoofdstraat met aan weerskanten brede trottoirs met winkels, restaurants en verschillende bedrijfspanden leidt naar het oude centrum. We hadden de indruk dat er nogal wat (relatieve) nieuwbouw is, welke bovendien niet zelden uit meerdere verdiepingen bestaat en waarschijnlijk de toeristische sector ten dienste staat. De Portugezen zelf schijnen hier graag hun vakantie en vrije tijd door te brengen, terwijl ook buitenlandse gasten het gebied meer beginnen te ontdekken. Daar is Milfontes met zijn leuke winkeltjes en vele cafetaria's en restaurants dan ook goed op ingericht. Afgezien van het kerkje, het fort en de vissershaven Portinho do Canal moet Vila Nova het niet zozeer hebben van de bezienswaardigheden als wel van zijn ligging aan de Mira, de mooie stranden en de natuur.


Zelf hadden we voor de laatste drie dagen van onze vakantie een heerlijk ruim appartement aan de Rua D. João II, op korte loopafstand van de bijzonder aantrekkelijke bakkerij annex ijssalon Mabi en het oude centrum. Liepen we vanuit huis de andere kant op, waren we in no time op de boulevard en konden we zo naar de vuurtoren en de stranden wandelen. Dat deden we de dag van aankomst niet. Na de vriendelijke ontvangst door onze gastvrouw met een korte rondleiding door het huis en een gulle gift aan aardbeien, sinaasappels, koffie en water (alles in vlot Portugees - van haar kant!) hebben we op ons balkon in de namiddagzon van een glaasje wijn genoten. Later vonden we in het centrum niet ver van het fort Restaurant Ritual, waar we deze dag prima afgesloten hebben. 


De volgende morgen hingen de wolken laag, zwaar en grijs van vocht boven de zee en de heuvels. Wij volgden de boulevard naar de vuurtoren. Vila Nova de Milfontes beschikt over een paar fraaie stranden en we hadden meteen een mooi uitzicht over de stad en het Praia da Franquia dat beschermd tegen de hoge golven aan de monding van de rivier ligt. Een grote rots verhindert de doorloop naar het Praia do Farol. 
Aan het eind van de boulevard op de rotonde bij de vuurtoren staat het opvallende en nogal grillige beeld Arcanjo (=aartsengel). Het is 3,5 m groot en gemaakt uit gerecyclede metalen door de hedendaagse Portugese kunstenaar Aureliano de Aquilar. Het is een engel die schreeuwt om aandacht voor de opwarming van de aarde, de teloorgang van onze planeet. Je hoeft het beeld niet mooi te vinden om de achterliggende gedachte te kunnen waarderen.
Wij zijn bij de vuurtoren het strand opgelopen waar de rivier in de zee uitmondde. Het fijne zandstrand werd her en der onderbroken door flinke rotspartijen van geërodeerd kalksteen dat zich in tal van fascinerende vormen manifesteerde. Daar doet de natuur dan weer zijn eigen ding mee. Wieren, mos en massa's mosselen. Een man oogstte mosselen op de rotsen, wij zochten in de poelen naar zeeleven en werden verrast door prachtige kleuren.















Persoonlijk vind ik dit soort afwisselende rots-zandstranden erg leuk om rond te struinen. Er valt altijd van alles te ontdekken, al die steen- en aardlagen zijn fascinerend. Geologisch en biologisch is de hele zuidwestkust van Portugal interessant. Ten noorden van Vila Nova kun je ook nog vulkanisch gesteente vinden van dezelfde Iberische Pyrietgordel die we ook o.a. bij de mijnen bij Mértola waren tegengekomen. De grote diversiteit aan habitats en de enorme soortenrijkdom zijn de natuurbescherming meer dan waard. Het natuurpark van de Costa Vicentina staat ook op de Unesco World Heritage lijst. 


Een strand vol steenstapeltjes of steenmannetjes is een minder natuurlijk fenomeen, maar wel heel grappig. Niemand schijnt te weten hoe en wanneer dit is ontstaan. Op dat punt waren we al weer bijna terug bij het restaurant A Choupana, onderaan de vuurtoren. Het was een goed moment om meteen voor die avond een tafeltje te reserveren.


Inmiddels was de lucht bijna helemaal opgeklaard en konden we van een zonnig uitzicht over het estuarium en Vila Nova de Milfontes genieten. We hadden ons in de natuur kunnen storten door het voetpad door de duinen te volgen naar het Praia do Patacho, maar we wilden ook nog iets verder noordelijk naar Portinho do Canal. Dus namen we de auto - naar het volgende blogbericht.




Planet Portugal is een leuke site met veel informatie over Vila Nova

Geen opmerkingen:

Populaire blogberichten