De Saale, waar wij nu vandaan kwamen, is een zijrivier van de Elbe.Vlakbij Bad Schandau stroomt de Elbe vanuit het Tsjechische Reuzengebergte Duitsland binnen en mondt in het noorden bij Hamburg in de Noordzee uit. In september 2018 hadden we tot ons genoegen kennisgemaakt met de Elbe bij Bleckede in het noorden temidden van beschermde natuurgebieden.
Hier, tussen Dresden en Meissen stroomt de rivier door een wijd dal tussen de glooiende beboste heuvels. Het is een vriendelijk cultuurlandschap. Wilde graslanden, landbouwpercelen, kleine dorpjes en wijnbouw op de zuidhellingen bepalen het beeld. Het 60 km lange wijnbouwgebied in deze streek langs de Elbe wordt de Sächsische Weinstrasse genoemd en levert goed aangeschreven wijnen op. Naar Meissen fietsten we in een half uur.
Voor de ergste warmte uit, fietste ik 's morgens graag even naar de bloemrijke graslanden om daar rond te struinen. De rode wouw heb ik regelmatig boven het veld zien jagen - maar hij was niet de enige - en meer gelijkvloers zocht de ooievaar dagelijks zijn kostje bij elkaar.
De hoeveelheid en variëteit aan vlinders viel me een beetje tegen. Witjes en bruin zandoogje trof ik het vaakst aan. Hoeveel kilometers zou zo'n afgevlogen distelvlinder nog kunnen maken?
Op een bepaald stukje trof ik in de bosjes langs het fietspad talloze bedrijvige wit-zwarte vlinders aan, voor wie ik toch echt heel vroeg uit de veren had moeten komen om een foto te kunnen maken. Tja....
Vanuit Coswig is het ideaal om via de Elbe Radweg naar Dresden te fietsen. Over de dijk: aan de ene kant de Elbe met de uiterwaarden en aan de andere kant de diepe tuinen met bloemenstruiken en fruitbomen van de bebouwing van Radebeul en de voorsteden van Dresden. Er is nauwelijks contact met het snelverkeer; zelfs in de voorstad waar we kort de weg moesten volgen, bracht een moderne vrije fietsbrug over een zijstroom ons terug langs de Elbe. Wij reden het op ons gemak in ongeveer 50 min.
Elektriciteitsmasten in deze omgeving stonden op hoge betonnen palen. Door zware regenval zijn er in augustus 2002 grote overstromingen geweest in Duitsland en andere delen van Oost-Europa, o.a. in het stroomgebied van de Elbe, maar ook van tal van andere rivieren. In mei 2013 heeft zich dat herhaald en op sommige plaatsen stond het water toen nog hoger dan in 2002. Deze overstromingen hebben enorme schade aangericht.
Als gevolg van de droogte van vorig jaar en ook nu weer, in de voorzomer van 2019 stond het water laag en konden mensen op de historische raderboot rustig van de vaartocht genieten. Dresden is de thuishaven van negen van deze 19e eeuwse raderboten, die nog door originele stoommachines worden aangedreven. Van april tot oktober varen ze dagelijks via Radebeul en Meissen naar Diesbar-Seusslich en weer terug. Of dat ook bij extreem lage waterstanden nog mogelijk is, betwijfel ik. Bij Bleckede was in september 2018 zelfs de fietspont over de Elbe uit de vaart genomen en toen wij dezer dagen in Bad Schandau waren, kon alleen nog een enkele toeristenboot met geringe diepgang varen en was het de vraag hoe lang nog. En nu was de zomer nog maar net begonnen!
Radebeul is niet alleen het centrum voor de wijncultuur, maar biedt aan de liefhebbers van Old Shatterhand en Winnetou het Karl May-museum. Verder vonden wij het een bijzonder aardig plaatsje met veel restaurants en terrrasjes waar het gezellig toeven was. Wij hebben een keer goed gegeten bij de Alte Apotheke. Nu zaten we warm in de avondzon, maar dat ze hier in 2002 ook geen droge voeten hebben gehouden, bleek wel uit dit krantenartikel.
Er valt veel te bezien en te beleven in deze streek. Een aardig overzicht dat niet alleen over wijn gaat vond ik op de website Duitsewijn.nl
Van onze uitstapjes naar Meissen, Dresden, Bad Schandau en Schloss Moritzburg maak ik een aparte post.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten